POLAND site SCRIPTs

If you made a script you can offer it to the others here, or ask help to improve it. You can also report here bugs & problems with existing scripts.
Locked
athe

Post by athe »

Uważam, że tak. Uporządkuje elegancko wszystkie zdjęcia, obrazy i plakaty. Jak dla mnie jest to świetne narzędzie i sądzę, że inni również chcieliby je mieć. Pozdrawiam
KRiSZK0

Post by KRiSZK0 »

Kawał świetnej pracy Ariell.
Co do skryptu porządkującego. Widziałem Twoją prośbę o dodanie bazy aktorów i odpowiedź użytkownika "J", który daje niejako pomysł na posiadanie jednego zdjęcia aktora dla całej bazy filmowej. Czy można tak zmodyfikować skrypt jak opisał to w/w użytkownik? A udostępnienie skryptu leży w Twojej gestii :D
Ariell

Post by Ariell »

Właśnie z tym jednym zdjęciem jest problem bo i owszem można jedno zdjęcie przypisać do kilku filmów ale występuje też pewien błąd w trakcie aktualizacji takiego filmu wszystkie pozostałe tracą przypis do zdjęcia. Inny problem to jak 2 lub 3 aktorów ma te same nazwisko i imię a tacy są.
athe wrote:Uporządkuje elegancko wszystkie zdjęcia, obrazy i plakaty.
A spróbuj dodać jakieś zdjęcie z inną kategorią niż "Aktor" i te moje wbudowane.
athe

Post by athe »

Jeżeli miałem zdjęcie z kategorią "Aktorka" to skrypt tworzy oddzielny podfolder o tej nazwie w katalogu z numerem filmu. Moim zdaniem ten skrypt robi to, czego się od niego oczekuje. W głównym folderze "Catalogs" tworzy podfolder z numerem filmu a w nim w zależności od ilości kategorii zdjęć, podfoldery z nazwami tych kategorii, umieszczając w nich osobno zdjęcia aktorów w jednym aktorek w drugim, plakaty w trzecim i zdjęcia z filmu w czwartym. Jestem bardzo Ci wdzięczny za skrypt do porządkowania jego utworzenie i udostępnienie, naprawdę wspaniała robota, dziękuję. Nie do końca jestem pewien, czy aktualizuje się numeracja filmów w przypadku przenumerowania filmów. Robię to po dodaniu nowego filmu na końcu listy. Filmy układa według numeru ID i tytułu. Zauważyłem, ze nie zgadza się ID filmu z folderu Catalogs z numeracją listy w programie. Czy nie byłoby bezpieczniej zamiast MovieID użyć tytułu i w przypadku powtarzania się tytułu dodać rok produkcji jako nazwy folderu? Chyba, że sam program AMC to zrobi, skoro można w nim przenumerować filmy według własnych kryteriów.
Ariell

Post by Ariell »

athe jak przeorganizujesz numery filmów to znów musisz poorganizować pliki od nowa.

Co do używania tytułów zamiast numerów to pamiętaj o ograniczeniach nazw plików w windzie zauważ że fimy zawierają te znaki w tytułach więc trzeba najpierw wyrzucić te wszystkie znaczki.

Może kiedyś coś z tym zrobię ale jak na razie pracuję nad tym (a raczej już testuję:hihi:):

Image
Ariell

Post by Ariell »

Zapowiedź wersji Beta skryptu do porządkowania obrazków a w niej:
  • - Zmiana nazw obrazków w katalogach na [nazwa kategorii][XXX] gdzie xxx oznacza kolejny numer zdjęcia (zadziała tylko z nieuporządkowanymi plikami).
    - Naprawiono kilka małych bugów z wersji Alpha
    - Wspólna baza aktorów w katalogu Aktorzy\X gdzie X to pierwsza litera z nazwy aktora (troszkę mniejszy bałagan niż gdyby wszystkie były w tym samym katalogu. Niestety dodatkowo powstaje plik Aktor.adb w którym jest micro baza aktorów dla skryptu. Pliku tego nie wolno kasować ani modyfikować gdyż wtedy zacznie dublować obrazki. Z tego pliku będzie korzystał również skrypt FilmWeb.pl w niedalekiej wersji.)
    - Na chwilę obecną skrypt jest dedykowany tylko dla mojego skryptu "FilmWeb.pl"
A wygląda to mniej więcej tak:
Image
Image
Pobierz ==>
Last edited by Ariell on 2015-11-19 03:56:31, edited 2 times in total.
athe

Post by athe »

Witaj Ariell, rozumiem, że skrypt utworzy w folderze Catalogs podfolder Aktorzy z pierwszą literą nazwy aktora i będą tu zapisani wszyscy aktorzy znajdujący się w całej bazie filmów. Nie będzie rozdziału aktorów na poszczególne filmy. Na pewno zmniejszy to w znacznym stopniu rozmiar folderu Catalogs. Mam ok 1700 pozycji i ten folder ma już ok 2Gb a jeszcze nie wszystkie pozycje mam zaktualizowane. Popróbowałem tworzenie podfolderów z nazwami filmów zamiast numerów i wyniki są dobre. Generalnie skrypt 'filmweb' zamienia znaczki na poprawne, tolerowane przez system windows i jeżeli jest problem z zapisem nazwy podfolderu Twój skrypt się zatrzymuje i mogę wtedy na bieżąco korygować te znaki. Bardzo fajnie, że udostępniłeś to narzędzie, nie dość, że robi porządek w katalogu z filmami, to jeszcze mam możliwość rozwijania swoich zainteresowań i hobby (nie jestem z wykształcenia informatykiem). Dziękuję, Ariell. U mnie wygląda to tak https://onedrive.live.com/redir?resid=5 ... hoto%2cpng
athe

Post by athe »

Witaj Ariell, rozumiem, że skrypt utworzy w folderze Catalogs podfolder Aktorzy z pierwszą literą nazwy aktora i będą tu zapisani wszyscy aktorzy znajdujący się w całej bazie filmów. Nie będzie rozdziału aktorów na poszczególne filmy. Na pewno zmniejszy to w znacznym stopniu rozmiar folderu Catalogs. Mam ok 1700 pozycji i ten folder ma już ok 2Gb a jeszcze nie wszystkie pozycje mam zaktualizowane. Popróbowałem tworzenie podfolderów z nazwami filmów zamiast numerów i wyniki są dobre. Generalnie skrypt 'filmweb' zamienia znaczki na poprawne, tolerowane przez system windows i jeżeli jest problem z zapisem nazwy podfolderu Twój skrypt się zatrzymuje i mogę wtedy na bieżąco korygować te znaki. Bardzo fajnie, że udostępniłeś to narzędzie, nie dość, że robi porządek w katalogu z filmami, to jeszcze mam możliwość rozwijania swoich zainteresowań i hobby (nie jestem z wykształcenia informatykiem). Dziękuję, Ariell. U mnie wygląda to tak http://1drv.ms/1QrNeWR. Te widoczne zdjęcia są z filmów jeszcze przed reorganizacją.
Ariell

Post by Ariell »

Co do aktorów to i owszem zgadza się tworzy on podkatalog Aktorzy i potem na przykład A a w nim wszyscy aktorzy na A potem katalog B i w nim aktorzy na B. Dzięki plikowi Aktor.adb usuwa się duplikowanie plików aktorów i pozwala na kilku aktorów z takimi samymi danymi (a są tacy :hihi: ) i mamy jedno zdjęcie na całą bazę.
Co do nazw katalogów jako nazwy filmów to to też jest dodane ale nie wiem czy na pewno w 100% wyrzuciłem wszystkie znaczki. Tworzy to na zasadzie "{tytuł polski} [{rok produkcji}]" bez {}.

Premiera wersji Beta w środę. :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi:
athe

Post by athe »

Fajnie Ariell, cieszę się, ze zechciałeś wziąć moją sugestię pod uwagę. Na pewno lepiej brać za nazwę podfolderu polski tytuł niż oryginalny, ponieważ, tak sądzę, będzie mniej krzaczków do poprawienia (robi to skrypt do pobierania informacji o filmie). Ja pobierałem nazwę podfolderu z pola 'fOriginalTitle'. Myślę, że nie będzie wymagana ponowna reorganizacja po przenumerowaniu filmów. Ta konstrukcja folderu Catalogs, którą proponujesz na pewno przyśpieszy pracę skryptu i zmniejszy rozmiar tego katalogu. Bardzo fajnie, że znalazł się ktoś taki jak Ty, kto chce poświęcić swój czas na usprawnienie skryptu i walkę z podpowiadaczami jak ja (oczywiście pozytywną). Naprawdę należą Ci się słowa pełne uznania za wykonaną pracę i co najważniejsze jej udostępnienie wszystkim polskim użytkownikom programu AMC. Pozdrawiam
Ariell

Post by Ariell »

hmm nikt nie znalazł jeszcze wersji beta? :hihi:
athe

Post by athe »

Link jest pod Twoim postem 'Zapowiedź wersji Beta skryptu do porządkowania obrazków a w niej:' pod małym zdjęciem za tekstem Pobierz ==> *. A sam skrypt jest po prostu wyborny i tyle, nie będę się powtarzał, pozdrawiam
admas

Post by admas »

Przeprowadziłem aktualizacje na ponad 70 filmach i jak na razie nie ma zastrzeżeń, jeśli chodzi o porządkowanie obrazków. Wszystko działa zgodnie z założeniami :grinking:
Ale przy okazji zauważyłem, że skrypt "główny" do filmweb nie zawsze pobiera zaznaczoną w skrypcie ilość aktorów, tyczy się to seriali, gdzie oprócz obsady występują jeszcze aktorzy grający gościnnie.
Np. http://www.filmweb.pl/serial/Auschwitz. ... 005-209820
Obsada 6 aktorów i tylu tylko pobiera mimo zaznaczenia 20, obsada gościnna 66 aktorów nie pobiera żadnego.
Taka sama sytuacja występuje tutaj http://www.filmweb.pl/serial/Better+Cal ... 015-697645
Ariell

Post by Ariell »

Nigdy nie przyglądałem się jak skrypt działa z serialami gdyż robiłem go pod filmy ale postaram się to naprawić w kolejnej wersji.

Co to jest 70 pozycji u mnie poszło bez błędów 950 :hihi:
Pamiętajcie tylko by nigdy nie kasować pliku Aktor.adb bo zdjęcia aktorów zaczną się dublować.

2 minuty roboty i mamy:
Poprawka opracowana będzie w następnej wersji. :hihi:
Last edited by Ariell on 2015-11-20 15:56:07, edited 2 times in total.
admas

Post by admas »

Te ponad 70 filmów, to były tylko pierwsze testy :D Zostało jeszcze prawie 500, a nie mam na razie zbyt dużo czasu, aby wszystko na bieżąco aktualizować.

Ok, dzięki za poprawkę :)

Zastanawiałeś się może nad wprowadzeniem do skryptu dwóch trybów pobierania: tryb Film i tryb Serial?
Tryb film - wiadomo o co chodzi.
Tryb Serial - oprócz standardowych informacji o filmie dodatkowe pobieranie sezonów i odcinków do pola Komentarze lub niestandardowego.
Kiedyś, we wcześniejszym poście dałem fotkę jak to może wyglądać. Na razie posiłkuję się w tym względzie skryptem Allocine, który ma takie rozwiązanie.
Ariell

Post by Ariell »

A po co aż 2 tryby jak wykryje że to serial (banalnie proste) to niech pobierze do customfields spis wszystkich tytułów odcinków z każdego sezonu i wszystko.

postaram się zrobić. :grinking:
domi

Post by domi »

U mnie za to pojawia się błąd podczas pobierania zdjęć aktorów m.in. do http://www.filmweb.pl/serial/Better+Cal ... 015-697645 , mimo, że na stronie wyświetlają się normalnie

Image

Efekt jest taki:

Image
Ariell

Post by Ariell »

Na stronie obsady w filmweb jest błąd i zdjęcia się nie wyświetlają. Dlatego jest ten błąd. W nowej finalnej wersji jest to już poprawione ale wersja ta wymaga jeszcze sporo testów. (wersja D to nie finalna)
Last edited by Ariell on 2015-11-21 09:07:53, edited 1 time in total.
Ariell

Post by Ariell »

Wersja=2.0.4.03G (22.02.2016)
Co nowego w tej wersji:
- cashe biografii aktorów: plik aktor.adx (po usunięciu szuka biografii od nowa).
- Poprawiono aktorów w serialach.
- Kilka dodatkowych pól i zapowiedź nowych w finalnej wersji.
- Nowa opcja Aktualizacja=2 sami sprawdźcie.
- Poprawiono dublowanie obrazków w plakatach i zdjęciach.
- Dodano odcinki w serialach. - Do weryfikacji
- Dodano Customfields dokładna data premiery polska i świat.
- Tytuły AKA - Działają jeśli sprostasz trudnej instrukcji ręcznej instalacji dodatku.

Skrypty zawierają poprawki na dzień: 22-02-2016
Filmweb: http://www29.zippyshare.com/v/eF2WkYo5/file.html
Dodatki:
Porządkowanie obrazków : Do pobrania przez Autoupdate.
Dodatkowe pola do zaimportowania : http://www31.zippyshare.com/v/qaMjrb14/file.html
Podprogram do tytułów AKA "CV": http://www29.zippyshare.com/v/ORhrgtRR/file.html

Instrukcja TytułyAKA
Aby zadziałały tytuły aka należy:
1. pobrać plik cv.zip i rozpakować go do katalogu C:\ProgramData\Ant Movie Catalog\Scripts\ tak by wszystkie pliki z archiwum znajdowały się w podkatalogu o nazwie cv.
2. należy utworzyć skrót do pliku cv.bat. o nazwie cv.lnk (.lnk doda sam windows więc wpiszcie w nazwie pliku samo cv).
3. kliknąć prawym klawiszem myszki na skrót i wybrać właściwości.
4. Ustawiamy opcję Uruchom > zminimalizowane i klikamy ok.
5. W przypadku braku jakiegokolwiek pliku lub jego złego umiejscowieniu po prostu nie będzie importował tytułów AKA.
6. Ciesz się nową opcją.
Last edited by Ariell on 2016-02-22 15:47:48, edited 20 times in total.
domi

Post by domi »

WOW :) Ariell super zmiany, wielkie dzięki za mega robotę :D

Niestety błąd, o którym pisałem wyżej nadal występuje :(
Locked