POLAND site SCRIPTs
Jeśli coś mogę zrobić sam, to robię, również w skryptach. Potłumaczyłem funkcje w skryptach, których używam na polski i pozmieniałem lekko kod, aby pasował do wymaganych przeze mnie pól niestandardowych i dodatków oraz ich nazewnictwa. Dostępne są na mojej stronie. Zasadniczo zajmuję się tylko tłumaczeniem, tego i paru innych programów i nie robię tego zawodowo, a z czystej przyjemności. Zawsze tak jest, że ktoś robi coś, co potrafi najlepiej 

Oficjalna wersja 2.0.4.03B (21.09.2015) by Ariell
- Dodano Ciekawostki (wymaga customfields (tekst))
Nazwa pola - Ciekawostki
- Dodano pobieranie zdjęć aktorów do dodatków
czyli to co robił IMDB (Actors)
- Poprawiono pobieranie komentarzy.
https://www.sendspace.com/file/4czr03
Zgłaszajcie błędy.
- Dodano Ciekawostki (wymaga customfields (tekst))
Nazwa pola - Ciekawostki
- Dodano pobieranie zdjęć aktorów do dodatków
czyli to co robił IMDB (Actors)
- Poprawiono pobieranie komentarzy.
https://www.sendspace.com/file/4czr03
Zgłaszajcie błędy.
Fotosy aktorów działają wyśmienicie 
Co do biografii: jak jest więcej niż jedna biografia, to nie pobiera żadnej; np. Harrison Ford, Sean Connery, Mel Gibson
Czas pobierania z biografiami znacząco się nie wydłuża, chyba że pobiera się pełną obsadę, ale to już drobnostka.
Błędne znaki pojawiające się w biografiach
Opisy i komentarze oraz ciekawostki działają świetnie, ale jakbyś pomyślał w ciekawostkach nad dodaniem <li></li> zamiast numeracji...
I jeszcze jedno; może zmieniłbyś; w dodatkach Actors na Aktorzy - tak bardziej po polsku
I może komuś będzie pomocne; rozdzielam do pól niestandardowych ekipę z pola obsada (zostawiam tylko aktorów)
Dzięki 

Co do biografii: jak jest więcej niż jedna biografia, to nie pobiera żadnej; np. Harrison Ford, Sean Connery, Mel Gibson
Czas pobierania z biografiami znacząco się nie wydłuża, chyba że pobiera się pełną obsadę, ale to już drobnostka.
Błędne znaki pojawiające się w biografiach
Code: Select all
Value := StringReplace(Value, '’', '’');
Value := StringReplace(Value, '‘', '‘');
I jeszcze jedno; może zmieniłbyś; w dodatkach Actors na Aktorzy - tak bardziej po polsku

I może komuś będzie pomocne; rozdzielam do pól niestandardowych ekipę z pola obsada (zostawiam tylko aktorów)
// Zdjęcia (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=cinematographer>zdjęcia
Value := GetMaterials(Page, 'cinematographer');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('Cinematographer', Trim(Value));
// Montaż (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=montage>montaż
Value := GetMaterials(Page, 'montage');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('Editor', Trim(Value));
// Scenografia (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=productionDesigner>scenografia
Value := GetMaterials(Page, 'productionDesigner');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('ProductionDesigner', Trim(Value));
// Kostiumy (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=costumeDesigner>kostiumy
Value := GetMaterials(Page, 'costumeDesigner');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('CostumeDesigner', Trim(Value));
// Dzwięk (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=sound>dźwięk
Value := GetMaterials(Page, 'sound');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('Sound', Trim(Value));
// Materiały do scenariusza (2014-10-19 modify by wojteos ) źródło = <h2 class="hdr hdr-big" id=originalMaterials>materiały do scenariusza
Value := GetMaterials(Page, 'originalMaterials');
if (Length(Value) > 0) then SetCustomField('OriginalMaterials', Trim(Value));

I jeszcze jedno...
Wcześniejsze testy przeprowadzałem na pobieraniu info do nowych filmów, więc było tak, jak napisałem powyżej.
Jednak podczas aktualizacji filmów należy zwrócić uwagę na to, co jest zapisywane/zmieniane. Jeśli w dodatkach były już wcześniej fotosy aktorów, fanarty, fotosy z filmu, etc., to zostaną one usunięte i zastąpione tylko przez aktualnie pobrane fotosy aktorów.

Należy więc odznaczyć pozycje, które chcemy zostawić.
Wcześniejsze testy przeprowadzałem na pobieraniu info do nowych filmów, więc było tak, jak napisałem powyżej.
Jednak podczas aktualizacji filmów należy zwrócić uwagę na to, co jest zapisywane/zmieniane. Jeśli w dodatkach były już wcześniej fotosy aktorów, fanarty, fotosy z filmu, etc., to zostaną one usunięte i zastąpione tylko przez aktualnie pobrane fotosy aktorów.

Należy więc odznaczyć pozycje, które chcemy zostawić.
No więc tak:
Nazwa Actors zmieniona na Aktor - poprawione
Pobieranie biografii jak jest więcej niż jedna - poprawione
Poprawiono kasowanie obcych dodatków
Poprawiono pobieranie komentarzy z obrazkami
dodatek Nagrody - w trakcie prac. - Zrobione
dodatek Dodatkowe okładki w Dodatkach - Zrobione
dodatek Pobieranie zdjęć z filmu w Dodatkach - Zrobione
dodatek Pobieranie tytułów AKA do customfields - Odrzucone (obce znaki powodują za dużo błędów).
Wersja 2.0.4.03C wprowadzi wiele nowości.
Wysłana do twórcy programu w celu udostępnienia.
Przy takim natłoku danych testowa baza 100 filmów zajmuje 400MB
A ten skrypt stanie się najlepszym w programie
Skrypt poprawiam pod siebie ale inni też mogą z tego skorzystać

Błąd na który nie mam wpływu jak w komentarzach były tylko ciekawostki bez komentarzy to niestety trzeba je ręcznie usunąć bo inaczej się zdublują będą zarówno w komentarzach i ciekawostkach.
Nazwa Actors zmieniona na Aktor - poprawione

Poprawiono kasowanie obcych dodatków

Poprawiono pobieranie komentarzy z obrazkami

dodatek Nagrody - w trakcie prac. - Zrobione

dodatek Dodatkowe okładki w Dodatkach - Zrobione

dodatek Pobieranie zdjęć z filmu w Dodatkach - Zrobione

dodatek Pobieranie tytułów AKA do customfields - Odrzucone (obce znaki powodują za dużo błędów).

Wersja 2.0.4.03C wprowadzi wiele nowości.
Wysłana do twórcy programu w celu udostępnienia.
Przy takim natłoku danych testowa baza 100 filmów zajmuje 400MB

A ten skrypt stanie się najlepszym w programie

Skrypt poprawiam pod siebie ale inni też mogą z tego skorzystać

Błąd na który nie mam wpływu jak w komentarzach były tylko ciekawostki bez komentarzy to niestety trzeba je ręcznie usunąć bo inaczej się zdublują będą zarówno w komentarzach i ciekawostkach.
Last edited by Ariell on 2015-09-25 12:15:07, edited 12 times in total.
DziękiAriell wrote:Nazwa Actors zmieniona na Aktor - poprawione

Ariell wrote:dodatek Nagrody - w trakcie prac.
dodatek Dodatkowe okładki w Dodatkach - w trakcie prac.
dodatek Pobieranie zdjęć z filmu w Dodatkach - w trakcie prac.
dodatek Pobieranie tytułów AKA do customfields - w trakcie prac.
Bardzo interesujące; szczególnie nagrody i fotosy z filmu

Wszystko zależy od tego jaką ilość danych chcesz zgromadzić, aktorów i fotosów wystarczy np. po 10, a nie całą obsadę, ale baza na pewno jest obszerniejsza niż do tej pory. Jednakże w porównaniu do eXtreme movie Manager, to jest pikuś.Ariell wrote:Przy takim natłoku danych testowa baza 100 filmów zajmuje 150MB
Dlaczego inne nacje mają mieć lepszeAriell wrote:A ten skrypt stanie się najlepszym w programie![]()

Ariell wrote:a lili możesz sobie dodać poprzez zamianę linijek 369 i 386 (lub coś koło tego bo ja już mam tam parę zmian) znaCode: Select all
Value := Value + IntToStr(i) + '. ' + TmpLine + #13#10;
Value := Value + '<li></li>' + TmpLine + #13#10;
Zmieniłem na
Value := Value + '<li>' + TmpLine + '</li>' + #13#10;
<ul type="square"></ul>
Jeszcze dwie sprawy:
Gdy w nazwiskach aktorów występują znaki charakterystyczne dla danego języka, to fotosy nie są pobierane (w polu Obsada aktor występuje i zapisany jest poprawnie), np. Gérard Depardieu, Ángela Molina, Tchéky Karyo, Kô Shibasaki, etc.
Czasem zdarza się, że komentarze nie są pobierane w całości. Z tego co zauważyłem, to dzieje się tak, gdy w tekście komentarza występują fotosy z filmu, bo pobierana jest tylko pierwsza część do fotosu.
Np. http://www.filmweb.pl/film/Avengers%3A+ ... 015-637247
Pobieranie komentarza kończy się po pierwszym akapicie, przed fotosem.
Pobierany jest jeszcze opis fotosu " Chris Evans, Chris Hemsworth Marvel".
Również http://www.filmweb.pl/film/47+ronin%C3%B3w-2013-548326
Pobierany jest jeszcze opis fotosu "Keanu Reeves Universal Pictures".
Fotosy zazwyczaj są w recenzjach redakcji filmwebu.
Pobierany jest jeszcze opis fotosu " Chris Evans, Chris Hemsworth Marvel".
Również http://www.filmweb.pl/film/47+ronin%C3%B3w-2013-548326
Pobierany jest jeszcze opis fotosu "Keanu Reeves Universal Pictures".
Fotosy zazwyczaj są w recenzjach redakcji filmwebu.
Przetestowałem na 20 filmach i jak na razie wszystko działa bardzo dobrze
Fajna sprawa z bazą aktorów, nie ma teraz powtarzających się fotosów. Przydatne gdy ma się w posiadaniu obszerną kolekcję; 476 filmów i 86 seriali
Jedyna sprawa, do której mogę się "przyczepić", to brak możliwości wyboru ilości pobieranych fotosów, ale można to inaczej rozwiązać.
Dzięki

Fajna sprawa z bazą aktorów, nie ma teraz powtarzających się fotosów. Przydatne gdy ma się w posiadaniu obszerną kolekcję; 476 filmów i 86 seriali

Jedyna sprawa, do której mogę się "przyczepić", to brak możliwości wyboru ilości pobieranych fotosów, ale można to inaczej rozwiązać.
Dzięki

Nieźle
Miałem wcześniej trochę ponad tysiąc, ale zrobiłem "inwentaryzację" i pozbyłem się połowy - mniej znaczące pozycje, do których na pewno nie powrócę. A to co oglądałem mogę sprawdzić na filmwebie.
Sam też przesiadłem się na dyski wymienne, taniej wychodzi od kupna płyt, zawsze też można dysk podłączyć do TV.
No... teraz można na spokojnie aktualizować dane
, oby tylko na filmwebie nie zmienili za szybko kodu strony.

Miałem wcześniej trochę ponad tysiąc, ale zrobiłem "inwentaryzację" i pozbyłem się połowy - mniej znaczące pozycje, do których na pewno nie powrócę. A to co oglądałem mogę sprawdzić na filmwebie.
Sam też przesiadłem się na dyski wymienne, taniej wychodzi od kupna płyt, zawsze też można dysk podłączyć do TV.
No... teraz można na spokojnie aktualizować dane

Ale wypas! Coś pięknego! Szacun Ariell. Podpowiedz łaskawie co powinienem zaznaczyć, żeby wraz ze zdjęciami aktorów pobierało opis (tak jak u Ciebie na poprzedniej stronie). W Dodatkach mam zaznaczone Tytuł i Info. Dziękuję
Od siebie chciałbym dorzucić to:może ktoś będzie chciał. Są to dodatkowo utworzone CustomField, pozdrawiam
Od siebie chciałbym dorzucić to:
//Dystrybucja
Value := TextBetween(Page.Text, 'dystrybucja:', 'studio:');
Value := StringReplace(Value, '</dd>', ',');
Value := StringReplace(Value, ',', ', ');
HTMLRemoveTags(Value);
HTMLDecode(Value);
if Copy(Value, Length(Value) - 1, 2) = ', ' then
Value := Copy(Value, 0, Length(Value) - 2);
SetCustomField('Distribution', Trim(Value));
//Studio